Грибна підлива до вареників на Святий вечір
Готуємося до Святої вечері правильно
Рецепт грибної підливи належить старовинній галицькій кухні. З давніх-давен, в карпатських регіонах України готували грибну мачку (підливу), як на сметані, так і пісну. Підлива могла бути густою, їли її з хлібом, або рідкою, нею поливали вареники, картопляне пюре та голубці. На Святий вечір обов’язково готували пісну підливу із сушених грибів. Страва була пісною, адже Святвечір – це останній день Різдвяного посту.
Грибна підлива є однією з 12 традиційних пісних страв. На святковому столі гриби символізують божественну і земну природу Ісуса Христа. Шапка гриба – божественна, а ніжка – земна.
Пропоную дотриматися традиційного рецепту і приготувати грибну підливу до вареників з картоплі та капусти. Готові вареники можна придбати тут: https://fayni-pyrohy.com.ua/product-category/varenyky/
За цим рецептом можна використовувати гриби заморожені, сушені або свіжі шампіньйони. Але я готуватиму з білих сушених грибів, вони додадуть підливі вираженого грибного аромату та вишуканого смаку.
Складові: гриби сушені – 60 г (або свіжі 500 г), цибуля ріпчаста – 2 шт, борошно – 4 ст. л., лавровий листок – 1 шт, перець духмяний – 3 шт, олія – 6 ст. л., сіль та мелений перець за смаком.
Приготування: сушені гриби замочити у воді на 2-3 години, після цього ретельно промити та порізати. Заливаємо 1 л води, варимо на маленькому вогні протягом 1 години. Поки варяться гриби, подрібнюємо цибулю і обсмажуємо до прозорості. Цибулю, лавровий листок та духмяний перець кладемо у каструлю до грибів і варимо ще 20 хв. Перчимо та солимо. На розігрітій сковороді обсмажуємо борошно до золотого відтінку. Даємо йому охолонути. Далі потрібно надібрати 100-200 мл грибного бульйону і розвести ним борошно, щоб не було грудок. Розведене борошно повільно вливаємо в каструлю з грибами, постійно помішуючи, слідкуємо щоб не було грудочок, та варимо ще 10-15 хв до загустіння.
Корисні поради:
- Від кількості борошна залежить густина підливи.
- Не дайте борошну підгоріти, постійно його помішуйте, інакше підлива матиме смак підгорілої.
- Підливу можна перетворити на соус – просто збити блендером.
Різдвяна грибна підливка чудово смакує і з голубцями та вушками. Готові вушка на Святвечір можна замовити в нас на сайті: https://fayni-pyrohy.com.ua/product-category/vushka/
«Файні пироги» бажають Вам веселих свят!