Соуси та підливи до вареників
Усі звикли, якщо вареники – то з маслом і сметаною, ну і, за доброю українською традицією, зі шкварками. Сьогодні пропоную відійти від традиційної кухні і спробувати дещо оригінальніші варіанти соусів та підливок до вареників. Адже соус може зробити навіть найпростішу страву особливою, а подачу оригінальною.
Шпинатна підлива
Знадобиться:
1 великий пучок шпинату,
1 цибулина,
30 г масла,
1 ст. л. борошна,
2-3 зубчики часнику,
100 мл вершків.
Обсмажити цибулю в маслі, додати часник, посмажити ще півхвилини. Листя шпинату помити, порізати, відправити в сковорідку до цибулі з часником. Тушити, поки листя шпинату не зм’якне. У вершки додати борошно, добре перемішати. Вилити вершки до шпинату. Підливу посолити, поперчити, додати мускатний горіх. Тушити протягом п’яти хвилин під закритою кришкою. Шпинатна підлива чудово смакує з картопляними варениками.
А от підлива «А-ля бешамель» просто створена для вареників з картоплею та грибами. Одну цибулину обсмажити на маслі, додати дві столових ложки борошна і продовжити смажити. Коли борошно пожовтіє, зняти з вогню. В охолоджену масу влити вершки, чи домашню сметану, що є в холодильнику. Посолити та поперчити, довести до кипіння, постійно помішуючи. Готово!
Пікантний соус для любителів гострої їжі.
Інгредієнти:
2 зубчики часнику,
1 маринований огірок,
1 ч. л. паприки,
200 мл жирної домашньої сметани,
сіль та чорний перець за смаком.
До сметани на дрібній терці натерти огірок, видавити часник, додати паприку, чорний перець та сіль, добре перемішати. Пікантний соус до вареників готовий.
А тепер перейдемо до солодких соусів. А їх теж чимало: ванільний, ягідний, м’ятно-малиновий, апельсиновий.
Вареники з солодким сиром набагато смачніші з ніжним ванільним соусом. Інгредієнти для цього соусу дуже прості:
350 мл незбираного молока,
3 жовтки,
2 пачки ванільного цукру,
1 ст. л. борошна,
4 ст. л. цукру.
Приготування: молоко скип’ятити, жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Додати крохмаль та ванільний цукор, добре перемішати. Беремо молоко і дуже повільно вливаємо до жовтків, одночасно збиваючи міксером. Ставимо масу на маленький вогонь, варимо, постійно помішуючи, щоб маса загусла. Але не доводимо до кипіння. Коли соус уже готовий, його потрібно охолодити. Помістіть каструлю у миску з холодною водою і помішуйте соус до охолодження.
М’ятно-малиновий соус:
1 склянка малини,
50 г цукру,
8-10 листочків м’яти.
Малину та листочки м’яти промити, перемішати з цукром і збити блендером до однорідної консистенції. Масу перетерти через сито, щоб видалити кісточки, які залишилися з малини.
Апельсиновий соус:
2 іспанських апельсини,
50 г цукру,
1 ч. л. картопляного крохмалю,
50 г масла.
З двох апельсинів натерти цедру, а з м’якоті видавити сік. Цукор потрібно карамелізувати. Для цього в сковорідці розтоплюємо масло, висипаємо цукор, і на маленькому вогні гріємо, помішуючи. Додаємо натерту цедру, продовжуємо карамелізувати. В іншій посудині змішуємо апельсиновий сік з крохмалем, а тоді переливаємо в сковорідку. Продовжуємо варити соус до загустіння, близько п’яти хвилин, постійно помішуючи.
Апельсиновий та м’ятно-малиновий соуси чудово підходять і до млинців з сиром.
Вареники з вишнею, чорницею та полуницею спробуйте в солодкому ягідному сиропі. Це просто ідеальне поєднання: кисленькі ягоди і солодкий сироп. Цукром посипати уже не потрібно. Сметану можна подати окремо. Також фруктові вареники смачно їсти і з рідким медом.